SCREENING VAN DE HUURDER

Screening huurder

Hoe gaat de screening van een huurder in zijn werking? Als verhuurmakelaar vragen wij de (potentiële) huurder om verscheidene documenten. Voorbeelden hiervan zijn; huurdersverklaring, salarisstroken & bankrekeningafschriften, werkgeversverklaring, arbeidsovereenkomst en een kopie van het legitimatiebewijs. Daarnaast zoeken wij deze persoon op om te kijken of er bepaalde vorm van positiviteit of negativiteit naar voren komt. Uiterste zorgvuldigheid is hierbij van belang.


Welke documenten vragen wij aan de huurder(s)?


Om een potentieel huurder voldoende te kunnen screenen vragen wij dus om een aantal verschillende documenten. Maar wat houden deze documenten nu eigenlijk precies in en wat voor informatie en inzicht brengt dat ons?


De huurdersverklaring: Dit is een verklaring waarin de voorgaande verhuurder als het ware letterlijk verklaard dat de huurder het gehuurde netjes heeft gehuurd, maar bijvoorbeeld ook dat de huurder te allen tijde de gelden op tijd heeft betaald en geen schade berokkend. Je kunt deze verklaring eigenlijk ook wel zien als een positieve recensie van een voorgaande verhuurder.


Werkgeversverklaring: Dit is een verklaring waarop de huidige werkgever invult of hij tevreden is met de werknemer, het salaris verklaart en of er een intentie is de werknemer te behouden. Wordt ook wel een intentieverklaring genoemd.


Salarisstroken & bankrekeningafschriften: Een salarisstrook spreekt voor zich. Toch is het prettig de laatste 1, 2 of 3 stroken te ontvangen. Daardoor heb je goed inzicht wat de recentelijke verdiensten zijn geweest en is bijvoorbeeld zichtbaar of een werknemer niet pasgeleden gedegradeerd is of ontslagen is. Daarnaast komt het wel eens voor dat een werknemer een tijdelijk bonus ontvangt. De bankrekeningafschrift fungeert eigenlijk voornamelijk als bewijs dat de salarisstroken echt zijn. De bankafschriften bewijzen de binnenkomst van de gelden van de werkgever.


Arbeidsovereenkomst: Vaak wordt deze gevraagd bij expats. In de meeste gevallen starten zij namelijk een nieuwe baan of carrière, en zijn er bijvoorbeeld nog geen salarisstroken beschikbaar.


Google & social media: Als er uitdrukkelijke informatie te melden valt over een persoon, kom je dat tegenwoordig al snel tegen op het internet. Een eenvoudige search op via Google is niet meer weg te denken.



Vragen we nu al deze documenten op?


Zeker niet. Uiteindelijk is het van belang dat de nieuwe huurder netjes de huur betaald en respectvol met de woning zal omgaan. Voorop staat dan uiteraard een goede (eerste) indruk. Daarnaast vragen wij om de basisdocumenten; bewijs van inkomen, arbeidscontract en kopie paspoort. Mocht er op wat voor manier dan ook twijfel zijn of ontstaan, kunnen we altijd één van bovenstaande documenten opvragen ter aanvulling.



Ben je als huurder verplicht deze documenten te overhandigen?


Nee. Je bent nooit verplicht deze documenten met gevoelige informatie te overhandigen aan een derden. Maar uiteindelijk mag de verhuurder zelf bepalen in hoeverre ze een huurder betrouwbaar achten. Dus mocht je bepaalde documenten niet willen overhandigen die in de perceptie van de verhuurder wel nodig zijn om een bepaalde zekerheid te waarborgen? Dan loop je dus als huurder het risico dat je het pand niet mag huren.